Što je vektorski format logotipa i zašto mi treba?

Ako ste ikada naručili dizajn brošure, plakata, naljepnice za vozila ili nekih drugih promotivnih materijala za tisak, vjerojatno su grafički studio ili tiskara od vas zatražili logo tvrtke u vektorskom formatu. U ovome članku objasnit ću što je to vektorski format, koje su njegove prednosti te što napraviti ako trenutno nemate vektorski logo tvrtke koji vam hitno treba.

Vektor i raster

Postoje dva tipa slikovnih datoteka, vektor i raster. Svaki od njih ima određene prednosti i nedostatke.

Vektorska grafika sastoji se od geometrijskih krivulja nazvanih Bézierove krivulje.

Na primjeru na slici niže, slovo O ocrtavaju dvije elipse: veća vanjska i manja unutarnja. Prostor između ove dvije elipse ispunjen je bojom. Pomoćne horizontalne i vertikalne linije su drške koje određuju zakrivljenost krivulja (nevidljive su na finalnoj grafici i neće biti otisnute).

Vektorska grafika

Vektori mogu biti prilično složeni i sastojati se od tisuća krivulja u različitim bojama. Što je više elemenata na logotipu, to će u datoteci biti veći broj krivulja.

Prednost vektora je da se mogu povećati na velike dimenzije bez gubitka kvalitete – rubovi crteža ostaju jasni i oštri. Profesionalni proces dizajna logotipa podrazumijeva crtanje vektora. Vektorski logo možemo primijeniti na razne materijale od posjetnica i web stranice, do billboard plakata ili cerade i izgledat će sjajno bez obzira na veličinu.

Prikaz vektorskog logotipa u različitim dimenzijama
Logotip koji sam dizajnirala za tvrtku MATDAT u različitim dimenzijama

Najpopularniji programi koji se koriste za stvaranje vektorske grafike su Adobe Illustrator, CorelDRAW, Affinity Designer i open source program Inkscape.

Formati datoteka za vektorsku grafiku uključuju standardni formati EPS i PDF koji mogu otvoriti sve grafičke aplikacije te otvoreni format SVG koji mogu otvoriti i web preglednici (browseri). Postoje i zatvoreni formati specifičnih aplikacija (npr. Adobe AI i Corel CDR). Kod naručivanja usluga dizajna važno je da dizajneri dostave EPS, PDF ili SVG datoteke kako biste ih mogli koristiti u aplikacijama različitim od onih u kojima je logotip nacrtan.

Rasterska grafika sastoji se od mreže sitnih kvadrata – piksela.

Kada sliku uvećate pomoću alata za “zumiranje” u grafičkom programu, nalikovat će mozaiku. Rastersko slovo O na primjeru niže sastavljeno je od sitnih kvadratnih polja.

Rasterska grafika

Prednost rasterskih formata je što mogu pohraniti vrlo složene slike s milijunima boja, poput fotografija i skenova tradicionalnih crteža. Mana rastera je ta što se povećanjem slike detalji gube i slika postaje mutna. Zbog toga rasterske slike nikada ne uvećavamo – možemo ih samo smanjivati.

Prikaz rasterskog logotipa u različitim dimenzijama
Rasterski logo povećan više puta gubi jasnoću

Rasterski formati logotipa koriste se u aplikacijama koje ne podržavaju vektorske formate, kao što su Word dokumenti, PowerPoint prezentacije, email potpisi, društvene mreže, ikone mobilnih aplikacija i slično. (U trenutku pisanja ovog teksta većina uredskih aplikacija ne podržava vektore, no s vremenom se to možda promijeni.) Standardni rasterski formati datoteka koji se mogu otvoriti u gotovo svakom programu su JPEG i PNG.

Vektorski logotipi mogu se jednostavno spremiti u rasterski format datoteke, ali dobiti vektor iz rastera je kompliciranije. Ako rasterski logotip premalene rezolucije pošaljemo u tisak, on će izgledati zamućeno.

Što ako imam samo rasterski logo?

Ako ste u situaciji da vam je hitno potreban vektorski logo i trenutno ne želite naručiti dizajn novog profesionalnog logotipa, postoji nekoliko opcija. Neke zahtijevaju više truda, ali daju bolje rezultate.

1. Pitajte svog dizajnera/icu da vam pošalje vektor

Ako je logotip izradio netko drugi, javite im se i pitajte da vam pošalju logo u vektorskom formatu.

Ako nemaju vektor jer su koristili program za rastersku grafiku (npr. Adobe Photoshop), zamolite ih da povećaju dimenzije slike na one koje su vam potrebne u rezoluciji 300dpi. Tekst i jednostavni geometrijski elementi trebali bi ostati očuvani bez narušavanja kvalitete. Rezultat mogu spremiti kao PDF u CMYK sustavu boja. Ovo nije idealno, ali će tiskara moći iskoristiti.

2. Automatski alati za vektorizaciju

Programi za crtanje vektora često imaju alate za pretvaranje rasterskih slika u vektorske krivulje. Ne daju savršene rezultate, no prednost im je brzina. Ova metoda korisnija je kod crteža organskog izgleda jer se na njima pogreške neće toliko primijetiti kao na slovima i geometrijskim likovima.

Treba voditi računa o nekoliko stvari:

  • Što je originalna slika veća, to će rezultati biti precizniji.
  • Rezultati će biti točniji ako slika sadrži manje boja.
  • Ako logo sadrži postepeni prijelaz (gradient) boja, bolje je crtež reproducirati u jednoj boji, a zatim kroz opcije unutar vektorskog programa naknadno dodati gradient.
  • Vrlo sitni detalji će vjerojatno imati greške pa će ih trebati ručno korigirati. Jednostavniji logotipi koji nemaju sitne detalje izgledat će bolje.

Instalirajte i pokrenite program Inkscape. Ovdje se nalaze uputstva za korištenje programa. Video prikazuje postupak korištenja alata za automatsko vektoriziranje slike Trace Bitmap u besplatnom programu Inkscape:

3. Ručno precrtavanje logotipa

Ovo je najbolja metoda za logotipe koji se sastoje samo od teksta jer će rezultati biti najprecizniji. Također je preporučam kada logo sadrži geometrijske likove.

Potreban vam je font koji je korišten u logotipu. Ako ste logo napravili sami, onda vjerojatno znate o kojem se fontu radi. Ako ne znate koji je font korišten, možete koristiti neke od aplikacija za prepoznavanje fontova kao što su What The Font, Identifont ili Adobe Fonts Visual Search.

Video prikazuje postupak za reprodukciju rasterskog logotipa u besplatnom programu Inkscape:

Vodite računa o sljedećem:

  • Prije spremanja datoteke za tiskaru, obavezno tekst pretvorite u krivulje (Path > Object to Path).
  • Sve linije (strokes) pretvorite u površine (Path > Stroke to Path).

Ako ne želite ovo uraditi sami, možete pronaći studenta/icu dizajna ili nekoga od kolega ili poznanika tko zna koristiti aplikacije za crtanje vektora da vam za neku razumnu cijenu precrta postojeći logotip.

Kad napokon dobijete vektorski logotip, obavezno ga spremite na više mjesta (sva uredska računala, vanjski disk, cloud server, USB stick) kako biste ga idući put lako pronašli.

Uz logotip je preporučljivo imati i knjigu standarda koja propisuje ispravnu upotrebu logotipa te navodi fontove i točne formule boja koje tvrtka koristi na svim promotivnim materijalima.

Kada naručujete usluge dizajna logotipa, obavezno utvrdite prije naručivanja da će vam logo biti isporučen u barem jednom vektorskom formatu. Ako u ponudi to nije navedeno, za svaki slučaj provjerite jer samo tako možete biti sigurni da će rezultat zadovoljiti potrebe vaše tvrtke.

Nela
Nela Dunato

Autorica: Nela Dunato

Brand dizajnerica iz Rijeke. Vodim dizajn studio koji pomaže malim tvrtkama – pružateljima intelektualnih usluga da se istaknu u masi i privuku klijente iz snova.

Ovdje pišem članke o dizajnu i kreativnom poduzetništvu. Više o meni...